SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

PROMOCIJA MONOGRAFIJE "MINERVINIM TRAGOM" DOC. DR SOFIJE KALEZIĆ - ĐURIČKOVIĆ

 

U Jevrejskoj zajednici Crne Gore, 22. novembra održano je predstavljanje monografije “Minervinim tragom” autorke doc. dr Sofije Kalezić - Đuričković.

Sofija Kalezić je prvi doktor metodike nastave jezika u Crnoj Gori. Autorka je više stručnih i naučnih radova. Zaposlena je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

O prvoj knjizi koja na crnogorskoj literarnoj sceni kritički analizira stvaralaštvo naših književnica, govorila je Mr. Dragana Kršenković-Brković, koja i potpisuje pogovor. Govoreći o kvalitetu i značaju, Kršenković-Brković je istakla: „Knjigu takođe karakteriše i poštovanje različitosti. Tako su u njoj zastupljene književnice bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, starosnu, političku, ideološku ili neku drugu pripadnost. Osnovni je, dakle, estetski kriterijum od koga je Kalezić pošla u svom izboru spisateljica.“

Monografija ispunjena širokokim tematsko-motivskim okvirom, gdje žene pišu o vlastitim slabostima, nasilju, odnosu prema raznim pojavama, borbi protiv brojnih životnih zamki, afirmiše prozno stvaralaštvo književnica na prostoru Crne Gore.

Ovaj prvi tom literarnog triptiha objavljen je u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskog kulturnog foruma sa Cetinja.

Analiza romana „Iskorak“ dr Vere Pavićević, članice Jevrejske zajednice Crne Gore našla je mjesto u veoma širokom sadržajnom registru.

U bogatom sadržajnom registru uvrštena je i analiza romana „Iskorak“ dr Vere Pavićević, članice Jevrejske zajednice Crne Gore.

Program su upotpunile mlade članice Zajednice, Ksenija i Marina, izvođenjem pjesme Hava Nagila kao i čitanjem odlomka iz romana "Iskorak".