SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

 

Jedinstven i iskren sagovornik, vješt govornik, svestrani erudita, neumorni borac za poštovanje humanističkih načela, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Afandari preminuo je u 72. godini, 12.07. 2018. u Podgorici.

Sa grupom entuzijasta obnovio je i ujedinio religijski život Jevreja na prostoru Crne Gore. Formirana Jevrejska zajednica, zahvaljujući njegovom radu i aktivnostima postala je prepoznatljiva na samo u regionu, nego i u čitavom svijetu. Znanjem i vještinama stečnim dugogodišnjim radom u državi Izrael usredsredio se na povezivanje Jevreja sa ovih prostora ne štedeći svoje narušeno zdravlje kako bi spriječio njihovu asimilaciju. U tom cilju osmislio je i u djelo sproveo konferenciju „Mahar“, koja je za poslednjih 5 godina napravila nevjerovatan odjek širom svijeta. Ovim svojim projektom širom je otvorio vrata svih svjetskih jevrejskih organizacija i učinio da Jevreji ne samo sa Balkana nego i mnogo šire u ovom događaju vide nadu, bolje i ljepše zajedničko sjutra - mahar.

Djelovanje Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari upotpunjuje svojim angažovanjem na pokretanju izgradnje sinagoge, te je na jednom od poslenjih velikih događaja u organizaciji Zajednice i položio kamen temeljac budučeg jevrejskog molitvenog hrama. U cilju jačanja svijesti o porijeklu Jevreja i čuvanju nekoliko vijekova stare tradicije i kulture, prije četiri godine pokrenuo je magazin „Almanah“, čiji je zadniji broj-dvobroj 7- 8 upravo izašao iz štampe.

Između brojnih ponuđenih destinacija, Jaša će odabrati da svije toplo porodično gnijezdo u Crnoj Gori, gdje će biti upamćen kao njen veliki prijatelj i gdje je njegovo zalaganje za bolji i pravedniji svijet posebno došlo do izražaja. Imao je nemjerljivu ulogu u razvijanju dobrih međuljudskih i međureligijskih odnosa, i u afirmaciji prava ne samo pripadnika manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica.

Jaša Alfandari je rođen u Subotici 28.08.1946. Najveći dio života je proveo u Izraelu, gdje je obavljao poslove od značaja za tu državu, poslednjih 25 godina proveo je u Crnoj Gori. Po ličnoj želji sahranjen je u Subotici na starom Jevrejskom groblju.

Neka mu je slava i hvala!