SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Hodočasni praznik Pesah je značajan kako u istorijskom tako i u poljoprivrednom smislu. Istorijski gledano, praznik obilježava Izlazak iz Egipta i oslobađanje djece Izraela iz ropstva. Sa poljoprivredne tačke gledišta, to je praznik proljeća koji označava početak žetve ječma.

U vrijeme postojanja Hrama, cijeli Israel je za ovaj praznik odlazio na hodočašće u Jerusalim. Pesah se obično povezuje sa pojmom slobode, sa svim njenim aspektima, posebno jevrejskim poimanjem slobode, ne slobodi „od nečega“ nego „slobodi ka nečemu“. Pesah 3

Jevrejstvo ima dva početka, dva berešita. Prvi berešit, Roš Hašana, slavi stvaranje fizičkog svijeta, čovječanstva. Drugi berešit, drugi početak, slavi početak jevrejske nacije, opisuje kako si Jevreji postali nacija. Pesah je rođendan jevrejskog naroda, prikazan kroz Pashalnu žrtvu (KIorban Pesah), a Seder je rođendanska proslava.

Talmudski mudraci Pesah nazivaju „Zman HaCheirut“, vrijeme naše slobode.

Jevrejska zajednica Crne Gore održava Seder u restoranu Radovče u Podgorici kao jedna velika Porodica uz sjećanje, molitvu i zahvalnost Bogu za milost i obećanja.

Simbolizam, sjećanje, zahvalnost i radost su isprepleteni sa svečanim obrokom i četiri čaše vina.

Hag HaPesah Kašer Ve'Sameah/ Sretan i Kašer Pesah