SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

 IZLOŽBA „Ljudi, Knjiga, Zemlja“

Izložba o jevrejskoj povezanosti sa Svetom zemljom, od Avrama pa sve do savremene države Izrael „Ljudi, Knjiga, Zemlja...“ otvorena sinoć u Perjaničkom domu na Kruševcu. Sponzor izložbe Ministarstvo kulture Crne Gore, a domaćin  Jevrejska zajednica Crne Gore.

Izložba 1

Izložba 2

    Izložba, čiji je autor izraelski istoričar Robert Vistrič, je nastala u ko-organizaciji UNESCO-a i Centra „Simon Vizental“ pod pokroviteljstvom vlada Crne Gore i Kanade, kao i države Izrael i USA. Prvo prikazivanje ove značajne izložbe je bilo u Parizu u junu 2014., potom u američkom Kongresu, izraelskom Parlamentu, Vatikanu i na kraju u Podgorici.

 Izložba 9Izložba je svečano otvorena u prisustvu istaknutih gostiju, diplomata, zvaničnika, članova i prijatelja Zajednice.  Dr Shimon Samjuels, direktor za Međunarodne odnose u Centru „Simon Vizental“ je otvorio izložbu. G-din Italy Milner, zamjenik ambasadora Izraela u Srbiji i nerezidentalnog ambasadora u Crnoj Gori, i u ime Vlade Crne Gore g-đa Ljiljana Tošković, generalna direktorica Direktorata za bilateralne odnose, su održali kratke govore.

Svaka dolina, brdo, potok u Izraelu je ispunjen istorijom. Njima su hodili praoci: Avram, Isak i Jakov. Njihova tradicija ih vodi natrag do Mojsija, koji je prije 3,000 godina sišao sa gore Sinaj donoseći Deset zapovijesti na isklesanim tablicama, do kralja Davida, koji je prije 3,000 godina postavio kamen temeljac svojoj palati, i kralja Solomona koji je podigao Prvi Hram. Pećina patrijarha u Hebronu je bila mjesto gdje su sahranjivani preci i pretkinje Jevreja. Tiberius je mjesto gdje je pisan Talmud, jevrejska knjiga zakona, prije 2.500 godina.

Tokom nekoliko hiljada godina istorije, jevrejski narod održavao je konstantno prisustvo u zemlji Izraela – gledali su kako se pojedine imperije šire i propadaju, razni osvajači dolaze i odlaze - sve do 1948.godine kada je moderna država Izrael rođena. Od tada, Jevreji su učinili da pusta zemlja procvjeta, da jezik, koji je bio na ivici izumiranja, vrate u život, a svom drevnom narodu su pružili utočište od progona koji su ih pratili vjekovima širom svijeta.

Izložba se sastoji od 24 panela, koji opisuju različite aspekte povezanosti jevrejskog naroda sa Izraelom kroz generacije. Svaki panel je sažet tako da posjetioci izložbe stiču utisak kontinuiteta jevrejskog prisustva u zemlji Izraela, jedinstvenog inteziteta duhovne, vjerske, nacionalne i tradicionalne usađenosti zemlje Izraela u jevrejskoj svijesti

Predsjednik Ruzvelt je jedanput rekao: „Što više znate o prošlosti, bićete spremniji za budućnost.“

Ova izložba vraća jevrejsku istoriju životu. Zajedno istražimo prošlost i opremimo se znanjem koje nam je potrebno da gradimo mirnu budučnost.