SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Tubišvat (takodje poznat medju Sefardima pod imenom "Frutas") je jevrejski praznik u mesecu ševat (po jevrejskom kalendaru), obično negde oko kraja januara ili početkom februara, kojim se označava "Nova godina drveća" (na hebrejskom: "Roš Hašana La'Ilanot"). Tubišvat je jedan od četri novogodišnja praznika koji se spominju u Mišni.  Uobičajeno je da se sadi drveće i jede suvo i koštunjavo voće, posebno smokve, urme, suvo groždje, mahune i bademi. U vreme praznika Tubišvat u Izraelu obično cveta divlji badem.

U srednjem veku, Tubišvat je proslavljan uz gozbu voća, a u skladu sa opisom praznika iz Mišne kao jednog od novogodišnjih praznika.  U XVII veku je uveden i običaj Tubišvat večeri (Tu Bishvat Seder), kojim se simbolično obeležavao značaj voća i drveća u zemlji izraelskoj.  Verovalo se da se jedenjem deset vrsta voća i pijenjem četiri vrste vina po odredjenom redosledu, i uz recitovanje odgovarajućih blagoslova,  ljudski rod i celi svet može dovesti bliže duhovnom savršenstvu.  Danas je u Izraelu značaj Tubišvat večeri ponovno oživljen i slave je mnogi Jevreji, kako religiozni tako i sekularni.  Posebne priče (hagadot) su napisane za ovu priliku.  

Tubišvat je jevrejski Dan drveća.  Ekološke organizacije u Izraelu i dijaspori su uključile ovaj praznik u razne programe za zaštitu životne sredine.  U izraelskim kubucima, Tubišvat se slavi kao poseban poljoprivredni praznik.  Preko milion ljudi učestvuje svake godine u sadjenju drveća na ovaj praznik, u programu pošumljavanja koji organizuje Jevrejski Nacionalni Fond.

U znak poštovanja praznika Tubišvat koji simbolizuje budjenje prirode kroz cvetanje badema, mnoge jevrejske institucije su prihvatile ovaj dan za svoj interni praznik, i proslavljaju svoju godišnjicu na ovaj dan.