SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Marija-Catovic-sa-delegacijom-Evropskog-Jevrejskog-Parlamenta“Kotor je svakako grad koje jevrejska zajednica želi, treba i mora da predstavi svjetskoj zajednici Jevreja” – rekao je Radio Kotoru predstavnik Zajednice Jevreja Crne Gore Đorđe Raičević Levi povodom posjete visokih jevrejskih zvaničnika Kotoru. 

Delegacija Evropskog jevrejskog parlamenta iz Brisela, Evropske jevrejske unije iz Londona i Jevrejske zajednice Crne Gore predvođena Vadimom Rabinovičem, Joelom Rubinfeldom, Tomerom Ornijem i Olegom Rabinovičem danas je obišla jevrejsko groblje u Škaljarima i Stari grad, a planiran je i radni ručak sa gradonačelnicom Marijom Ćatović. “Ovo nije prvi put da ovdje dovodimo naše visoke zvaničnike – u Kotoru je prije godinu dana bio vrhovni rabin Izraela Jona Mecger, a od značaja je napomenuti i da smo nedavno upravo ovdje, povodom godišnjice rada Zajednice, organizovali koncert “Braće Baruh”, poznatog jevrejskog hora iz Beograda. Jednostavno smo uvjereni da ovaj grad mora upoznati krovna organizacija koja okuplja evropske Jevreje i ima za cilj afirmaciju kako jevrejske tako i drugih kultura” – kazao je Raičević Levi. On je podsjetio da je Zajednica Jevreja zadovoljna saradnjom sa lokalnom samoupravom u Kotoru. “Prije par godina je obnovljeno jevrejsko groblje u Škaljarima, jedino koje imamo u Crnoj Gori, a u saradnji sa gradskim vlastima i Istorijskim arhivom pokušaćemo da saberemo dokumenta i svjedočanstva o jevrejskom životu na ovom području i oformimo jevrejsku arhivsku zbirku” – najavio je predstavnik Zajednice Jevreja Crne Gore.U okviru posjete Starom gradu Kotoru delegacija je obišla Pomorski muzej.

“Kotor je prava starinska kamena dvorana u vi ste sada u jednoj od njegovih najljepših palata. Baštinimo sve što je vezano za more, morske pučine i ljepote življenja. Naš muzej je nastao iz zbirke najstarijeg udruženja pomoraca na svijetu – Bokeljske mornarice koja postoji 12 vjekova i na pomorsku tradiciju veoma smo ponosni. Ponosni smo i na katedralu Svetog Tripuna koja je starija i od pariške crkve Notr Dam. Na pravom ste mjestu i želimo da se u našem gradu osjećate kao kod svoje kuće” – riječi su dobrodošlice koje je gostima uputila direktorka Muzeja Mileva Pejaković Vujošević.
Podsjetimo, posjetu prati tim televizijske kuće “Jevish News Channel http://www.jn1.tv/ koji priprema reportažu o Crnoj Gori.

Mariji Ćatović medalja i specijalno priznanje Evropske Jevrejske unije

Visoko-priznanje-gradonacelnici-CatovicPredsjednica Opštine Marija Maja Ćatović sastala se danas u Kotoru sa delegacijom Evropskog Jevrejskog Parlamenta (EJP) iz Brisela  i Evropske Jevrejske unije (EJU) iz Londona, koja boravi u radnoj posjeti našoj zemlji i Jevrejskoj zajednici Crne Gore.

U ime Evropskog Jevrejskog parlamenta, koji je konstitutisan u februaru ove godine, u delegaciji su bili kopredsjednici Vadim Rabinovič i Joel Rubinfeld, a Evropsku Jevrejsku uniju predstavljali su izvršni direktor Tomer Orni i medijski direktor Oleg Rabinovič.

Predstavnici visoke delegacije uručili su gradonačelnici Ćatović medalju i specijalno priznanje Evropske Jevrejske unije, koje se dodjeljuje predstavnicima državnih i lokalnih vlasti i vjerskih zajednica za doprinos jačanju međukonfesionalnog razumijevanja i saradnje u savremenoj Evropi.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić, razgovarano je o mogućnostima investiranja na području kotorske opštine.

Predstavnici EJP I EJU najavili su skoru posjetu predstavnika tih institucija, koji će razmotriti konkretne mogućnosti investiranja, kako u infrastrukturu, tako i u turističke i kulturne projekte.

Delegacija je tokom boravka u Kotoru posjetila Jevrejsko groblje i najznačajnije spomenike kulture u Starom gradu.

Predstavnike EJP i EJU pratila je i TV ekipa jedne od najpoznatijih jevrejskih medijskih kuća TV Jevish News Channel koja će napraviti opširnu reportažu o Crnoj Gori i Kotoru, a koju će posredstvom ove kuće i niza TV stanica u vlasništvu gospodina Rabinovića, imati prilike da vidi auditorijum od više desetina miliona gledalaca.