SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

sl10Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović primio je danas delegaciju Evropske jevrejske zajednice i Evropskog jevrejskog parlamenta, organizacija čiji predstavnici borave u prvoj posjeti Crnoj Gori, te Zajednice Jevreja u Crnoj Gori.

Tokom današnjeg susreta, kojem su prisustvovali predsjednik Evropske jevrejske zajednice Tomer Orni, te predstavnik te asocijacije Oleg Rabinovič, zatim potpredsjednik Evropskog jevrejskog parlamenta Džoel Rubinfeld i predstavnici Zajednice Jevreja u Crnoj Gori – predsjednik Jaša Alfandari, potpredsjednik Đorđe Raičević – Levi i generalni sekretar Ilan Lazarević, bilo je više riječi o aktivnostima lokalne uprave, ali i Evropske jevrejske zajednice, koja predstavlja mrežu udruženja Jevreja sa čitavog kontinenta.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je sagovornike sa značajem Cetinja u istoriji Crne Gore i najvažnijim činjenicama vezanim za prošlost grada.

Poseban dio razgovora odnosio se na projekte Prijestonice Cetinje. Gradonačelnik Bogdanović, tom prilikom, upoznao je goste sa već završenim radovima u Istorijskom jezgru grada – naglašavajući i da je u toku projekat „Beautiful Cetinje“, a da će u narednom periodu početi i radovi na rekonstrukciji Njegoševe ulice. On je naglasio i da je već započeta gradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, a da slijedi i rekonstrukcija saobraćajnice na ulazu u grad.


Gradonačelnik Bogdanović istakao je i kako je Prijestonica Cetinje već preduzela konkretne korake na planu finalnih priprema za početak radova na gradnji žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, o čemu svjedoči i nedavna finansijska podrška Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjena izradi tenderske dokumentacije za pomenuti projekat.

Posebno interesovanje iskazano je za gradnju višenamjenskog centra MACCOC, pri čemu su gosti iz Evropske jevrejske zajednice, Evropskog jevrejskog parlamenta i Zajednice Jevreja u Crnoj Gori iskazali stav kako je od izuzetnog značaja što će u realizaciji tog projekta biti zastupljena i globalno renomirani akteri, poput umjetnice Marine Abramović i arhitekte Rem Kolhasa.

Tokom susreta, predstavljene su i stimulativne mjere namijenjene investitorima zainteresovanim za ulaganje na području Prijestonice Cetinje, za što je, takođe, iskazano izuzetno interesovanje od strane gostiju.

Predsjednik Evropske jevrejske zajednice Tomer Orni izrazio je zadovoljstvo što je svoju prvu posjetu Crnoj Gori započeo upravo boravkom na Cetinju.

Uz više projekata lokalne uprave, Orni je posebno interesovanje iskazao i za turističke potencijale crnogorske Prijestonice, iskazujući zadovoljstvo činjenicom da je Cetinje, u nedavnom periodu, posjetilo više grupa posjetilaca iz Izraela.

Gosti iz Evropske jevrejske zajednice, Evropskog jevrejskog parlamenta i Zajednice Jevreja u Crnoj Gori, tokom današnjeg susreta, predložili su i da Cetinje tokom naredne godine bude domaćin konferencije koja će okupiti investitore zainteresovane za ulaganje u zemljama regije – pri čemu bi poseban akcenat trebalo da se odnosi na Cetinje.