SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

PESAH 2017

 

Proslavu praznika Pesah, koji se slavi u znak oslobođenja Jevreja iz Misirskog ropstva, članovi Jevrejske zajednice Crne Gore zajedno sa svojim prijateljima, započeli su Seder večerom u ponedjeljak veće. Kao prava porodica, kako i dolikuje ovom prazniku, članovi naše Zajednice su se okupili oko zajedničke trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje.

U hebrejskom jeziku Pesah se još naziva: 
-  Hag ha-macot (hebr. Hag – praznik), praznik prijesnih, beskvasnih hljebova, jer je u vrijeme praznika zabranjeno jelo s kvascem pa čak i posjedovanje bilo čega kvasnog. 
Z’man Herutenu (praznik naše slobode). 
Hag Ha’aviv (praznik proljeća, zato što uvijek pada u proljeće. Po jevrejskom lunarnom kalendaru praznik počinje 15., a završava 22. nisana).

Seder večera se sastoji od niza običaja koji se obavljaju po strogo utvrđenom redu, a svakako jedan od važnijih je onaj kada namlađi član porodice postavi pitanje:

Ma ništana ha layla ha ze (po čemu je ova noć drugačija od svih ostalih?), a otac porodice odgovara:

„Bili smo robovi faraonovi u Egiptu, ali Gospodin naš Bog izveo nas je odande snažnom rukom i ispruženom mišicom. I da Sveti, blagoslovljen budi, nije izveo naše očeve iz Egipta, mi bismo i naša djeca i djeca naše djece još uvijek bili robovi faraonovi u Egiptu. Stoga je naša dužnost zahvaljivati, hvaliti, pohvaljivati, slaviti, uzvisivati, častiti, blagosiljati... Onoga koji je sva ova čudesa učinio za naše očeve i za nas. On nas je izveo iz ropstva na slobodu, iz žalosti u radost, iz tugovanja u proslavu, iz tame na veliko svjetlo, i iz sužanjstva u spasenje. Stoga zapjevajmo pred Njim novu pjesmu, Aleluja!“

                                                                            

                                                                                                                                     CHAG SAMEACH!