SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

"USAMLJENI IGRAČ NA POGIBELJNOJ SCENI"

 U prostorijama Jevrejske zajednice Crne Gore održano je veće posvećeno Luju Daviču, u organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšića, pod nazivom “Usamljeni igrač na pogibeljnoj sceni”.

O Luju Daviču, baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Narodnooslobodilačke borbe govorila je istoričarka umjetnosti Saša Brajović, profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ona je, kako je istakla, tokom poslednjih 20 godina pokušavala da rekonstruiše život ovog umjetnika o kome se veoma malo zna, a čini se da je njena majka jedina živa osoba koja pamti Daviča.

„Sa mnogo ljudi sam razgovarala i ti koji su ga pamtili, više nijesu tu, među nama. Kad je moja majka napisala tekst ’Pogibeljna scena, usamljeni igrač’ pokušala sam da joj pomognem, da nešto nađe o Daviču i vrlo brzo se uspostavilo da se o njemu ne zna ništa. Postoji obilje informacija o Baletskoj školi,koja nosi njegovo ime od 1960, ali o njemu, njegovom životu, ne zna se zapravo ništa“, kazala je Brajović.

Lujo Davičo je nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije prešao u Podgoricu, gdje je pristupio narodnooslobodilačkom pokretu u junu 1942. Bombu je bacio u menzu gdje su se hranili itlijanski oficiri i tom prilikom je ranjeno više oficira. Italijani su ga uhapsili i izveli pred Prijeki sud u Nikšiću, koji ga je osudio na smrt.

O prilikama u Nikšiću tokom ratnih godina govorio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića.