SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

AKTIVNOSTI JZCG; KONFERENCIJA U BRISELU, SAMIT U BARSELONI I SASTANAK U DABLINU

Tokom jeseni a posle konferencije MAHAR, obavljeni su i mnogi značajni sastanci sa liderima svetskih jevrejskih organizacija.

Sredinom novembra u Barseloni održan je drugi samit “Building Resilient Communities” u organizaciji JDC (Joint) i European Council of Jewish Communites (ECJC). Samitu su prisutvovali i predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari kao i potpredsednica Jelena Đurović.

Tokom ovog događaja održan je niz značajnih susreta gospodina Alfandarija od kojih se izdvaja sastanak sa gospodinom Diegom Ornikeom, direktorom JDC za Evropu. Prilikom susreta koji je bio pre svega otvoren i prijateljski postavljen je novi temelj za saradnju između JDC i Jevrejske zajednice Crne Gore. Ova saradnja je otpočela ubrzo posle sastanka, i nadamo se sve boljoj i boljoj kolaboraciji.

Takođe, gospodin Alfandari je u Barseloni ponovo potvrdio izuzetne relacije sa gospodinom Benjaminom Albalasom, predsednikom ECJC, koji je bio jedan od naših gostiju na konferenciji MAHAR. U nizu korisnih i prijateljskih susreta Albalas je ponovio koliko je oduševljen svime što radi Jevrejska zajednica Crne Gore, potvrdio učešće Grčke na sledećem MAHAR-u i dao punu podršku budućim nastojanjima gospodina Alfandarija i njegovog tima.

Krajem novembra u Dablinu, potpredsednica Jelena Đurović prisustvovala je sastanku direktora Jevrejskih zajednica (NCDF), događaju koji već treću godinu organizuje WJC (Svetski jevrejski kongres). O značaju ovog samita govori prisustvo više od šezeset predstavnika zajednica iz celog sveta, ali to da mu prisustvuje i kompletan bord direktora Kongresa kao i to da sastanak vodi Robert Singer, direktor WJC.

Akcenat je ove godine stavljen na bezbednost zajednica, rastući antisemitizam u Evropi a tokom trodnevne intenzivne konferencije Đurović je imala prilike da razmeni iskustva sa kolegama kako iz regiona tako i sa ostalih kontinenata.

Na samom kraju Crna Gora je predložena kao jedno od potencijalnih mesta za organizaciju sledeće direktorske konferencije. Rezultati ovog predloga će biti poznati uskoro.

 U januaru je u Briselu održana Jewish Leaders Conference u organizaciji EJA (European Jewish Association). Uz lično zalaganje generalnog direktora EJA Rabina Menahema Margolina, konferenciji je prisustvovao predsednik JZCG Jaša Alfandari kao i potpredsednica Đurović i kolege iz Srbije, Haris Dajč (potpredsednik Jevrejske opštine Beograd) i Robert Sabadoš (predsednik Jevrejske opštine Subotica).

Niz sastanaka koji je usledio posle konferencije ticao se prvenstveno Memorijala “Sajmište” i načinu na koji će biti obeleženo ovo mesto stradanja Jevreja u centru Beograda. Na ovu temu su gospodin Alfandari i gospodin Dajč razgovarali kako sa rabinom Margolinom tako i sa članovima Evropskog parlamenta, ali i jevrejskim liderima iz Rusije.

Na istu temu usledio je i je sastanak u centrali Svetskog jevrejskog kongresa u Briselu kome su prisustvovali Džon Malkinson (iBUILDING REzvršni direktor za protokol i komunikacije) i Mirijam Glikerman (direktorka za odnose sa zajednicama).