SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

REDOVNI SASTANAK MJEŠOVITE KOMISIJE

Redovni sastanak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, a koji se održava dva puta godišnje, održan je u utorak, 20. 12. 2016. godine u prostorijama Jevrejske zajednice Crne Gore. Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i  Ministarstva prosvjete i predstavnici Jevrejske zajednice Crne Gore. Predstavnik Ministarstva kulture je otkazao učešće na sastanku zbog hitnosti prisustva na drugom sastanku u isto vrijeme.

Na sastanku su razmotrena sljedeća pitanja:

  • Da se imenuje predstavnik Ministarstva kulture, kao i da da se izbjegava delegiranje predstavnika i smanji odsustvo, odnosno da se uvede obaveznbo prisustvo sastancima Mješovite komisije;
  • Da se pristupi realizaciji predloga koji je još ranije usvojen - u nastavu srednjih škola uvesti holokaust kao nastavnu metodsku jedinicu, makar sa nekoliko časova, ili predčasova. Ovo treba osmisliti ne samo za srednje škole nego i za završne razrede osnovne škole;
  • Da se završi postupak zaštite Tore  kao kulturnog blaga Crne Gore sa Ministarstvom kulture, nadležnim za rješavanje ovog pitanja.
  • Obilježavanje dana holokausta dogovoriti za april mjesec kada se isti obilježava u Izraelu i Dijaspori, u znak sjećanja na hrabru pogibiju učesnika ustanka u Varšavskom getu 1943 godine. ( U vezi sa ovim predlogom vidjeti sa školama iIi Univerzitetom CG).
  •       Promovisti rad/upotrebu biblioteke Jevrejske zajednice Crne Gore, koja ima brojne naslove iz oblasti istorije, filozofije, manje iz beletristike, a ima i arhivske građe. Upoznati đake i studente sa sadržajem biblioteke, uz pomoć Ministarstva prosvete, direktnim kontaktiranjem Univerziteta CG, kao i Centralne narodne biblioteke.