SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

"VRIJEDNOST I VRLINE DANAŠNJEG SVIJETA"

    

  U biblioteci „Dr Albert Vajs“ JZCG, u petak, 25.11.2016.g. je održan razgovor na temu „Vrijednost i vrline današnjeg svijeta“. Razgovor je vodila Anđa Backović, psihološkinja.

Svjesni da nas okružuje praznina, da tonemo u čemer i ništavilo, okruženi bijedom moralnom i materijalnom, vrijeme je da shvatimo da još uvijek imamo dušu. Čamotna i sama duša, jedino je pogodna za sakupljanje prašine, dok sa druge strane posljednje kapi ljubavi i sreće je polako napuštaju. Kako da se vratimo sebi, da osnažimo duh ljubavlju prema bližnjima, ljepotom prema okruženju, potrebom da volimo i budemo voljeni...

Kako da budemo karakter a ne samo ličnost, primjer drugima, hridina koja savladava bure i oluje svakodnevno, govorila je Anđa Backović, psihološkinja, istakavši da Aristotelova tvrdnja, da je bez vrlina, koje čine dobar karakter, nemoguće živjeti srećan i ispunjen život - nikada nije gubila na aktuelnosti. Dobar karakter je preduslov za sreću i dobrobit pojedinca, drugih oko njega i društva u cjelini.

Naše doba karakterišu brojne promjene, željene i neželjene, a brzina kojom se neke od njih dešavaju – često je neočekivana i zbunjujuća. To je jedan od razloga koji pokreću globalna pitanja: kakvi smo danas, kao karakteri; na kakvim karakternim osobinama je moguće graditi sjutrašnji svijet, bolji od današnjeg; kakvi treba da budemo da bi gradili takav svijet?

Baveći se dugo i uspjesno svojom strukom, spoznavši dobro naše podneblje, putujući i živjeći neko vrijeme na raznim svjetskim destinacijama, altruistična i humana, Backović sa pravom ističe da „Sudeći po različitim inicijativama, pokretima i projektima, širom svijeta, a posebno u obrazovnim ustanovama, može se zaključiti da nam je svima na planeti jasno da nas fascinantan razvoj tehnologije, sam po sebi, ne može uvesti u novo i bolje doba. Tek ako takav tehnološki razvoj prati i dobar karakter pojedinca – svijet može da se kreće ka boljem.“

Definitivno empatična, hrabra, dosljedna, Backović je zaključila da „Razvoj dobrog karaktera današnje djece i mladih zahtijeva mnogo iskreniju posvećenost porodice, škole i društva tom svetom zadatku. Samo neraskidiva veza dobrog obrazovanja i dobrog karaktera vodi svijet u bolje sjutra. Kao što je Martin Luter King rekao: „ Inteligencija plus karakter - to je cilj pravog obrazovanja.“

Složili smo se da trebamo dati sve od sebe, stati iza svake svoje riječi, jer jedino tako možemo ostati slobodni, sa mogućnošću otvorenosti ka osobama kakvi i sami težimo da postanemo. Slobodni da u tom boljem okruženju dalje kujemo karakter na još svrsishodnije načine.

Prikazan je kratki film (Making a Mensch, u prevodu - Kako se gradi čovjek), koji govori o jevrejskoj tradiciji vaspitanja, pokretu Musar i njegovim karakternim poukama – koje ne gube na aktuelnosti (http://www.letitripple.org).