SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

KONFERENCIJA "MAHAR 2016"


                

Četvri put za redom, Konferencija „Mahar 2016“, ponovo je održana u Budvi u hotelu „Avala“, od 3-6. novembra.

Prvenstveno, cilj Konferencije je bio povezivanje i okupljanje Jevreja iz svih republika bivše Jugoslavije, no ove godine je proširena na cijeli region, pa tako smo imali učesnike i goste i iz  Albanije, Mađarske, Turske, Rumunije, Grčke, Slovenije... Konferenciju su svojim učešćem počastvovali ugledni predavači iz svih krajeva svijeta. Priređene su tri izložbe. A sve ovo je bilo moguće zahvaljujući pokroviteljstvu Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) i Evro-azijskog jevrejskog kongresa (EAJC). Za okupljanje, lijep provod, druženje, informisanje o dešavanjima u regionu i svijetu, razmjeni mišljenja, za odličnu organizaciju zaslužna je Jevrejska zajednica Crne Gore.

No idemo redom.

Konferencije koja je najvažniji jevrejski forum Jugoistočne Evrope otvorena je u četvrtak, 03.novembra. Na svečanom otvaranju Konferenciju su pozdravili:

g-dina Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore i g-din Filip Vujanović, Predsjednik Crne Gore. Poseban pozdrav je stigao od premijera Izraela g-dina Benjamina Netanjahu putem video linka. G-din Mihail Členov je govorio u ime EAJK, organizacije koja podržava organizovanje Mahara od samog početka, prenoseći i pozdrav od gospodina Juliusa Meinla, predsjednika EAJC. U ime SJK, prisutnima se obratio i Džon Malkinson, koji je ovom prilikom pročitao pozdravno pismo g-dina Roberta S. Laudera, predsjednika ove važne organizacije. Posebnan pozdrav Konferencija je dobila od Andraša Hajzlera, predsjednika Federacije mađarskih Jevreja, organizacije koja je podržala JZCG od samog osnivanja. A da je Konferencija „Mahar 2016“ dobro organizovana potvrdila je i NJ.E. Alona Fišer-Kamm, nerezidentalna ambasadorka Izraela u Crnoj Gori, koja je pozdravila ovaj važan događaj, a na kraju poseban, topao pozdrav, Konferencija je dobila od rabina Moše Prelevića.                                        

Sadržajno zanimljive teme konstantno su punile salu u kojoj su se održavala predavanja i panl diskusije.

Predavanje: “Bar Micva u Entebbe-u”, predavači: Beni Davidson, nekadašnji taoc u Entebbe-u i Avner Avraham, dugogodišnji visoki službenik Izraelske obavještajne agencije – Mossad. Predavanju je predhodilo otvaranje izložbe pod nazivom: “Četrdesetogodišnjica Operacije Entebbe-a“

„Izrael je čudo, ali...“, predavač dr Jom-Tov Samia, general – major. U svojoj dugoj karijeri bio je zapovijednik Južnog sektora izraelskih odbrambenih snaga. Doktor je sociologije i političkih nauka.

Moderator je bio vodeći izraelski novinar i publicista g-din Šimon Šifer. G-din Šifer je bio zadužen i za razgovor sa g-dinom Ami Ajalonom, bivšim generalnim direktorom izraelske tajne službe ŠIN-BET.

 Predavane, pitanja i odgovori: „Rezultat neintervenisanja u Siriji“ , g-din Bruks Njumark, jedan od najboljih poznavaoca prilika u Siriji i na Bliskom istoku, kao i dugogodišnji član britanskog parlamenta.

Panel „Uspon krajnje desničarskih pokreta u bivšoj Jugoslaviji i kako je do toga došlo“, predavači: Dr Sonja Tomović-Šundić i Dr Žarko Korać.

O jevrejskom kuvanju-tajnama sefardske kuhinje govorio je dr Eli Tauber, koji je zaposlen kao naučni saradnik, istraživač holokausta na Univerzitetu u Sarajevu.

Na panelu „Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama: Posledice spoljne politike Sjedinjenih američkih država prema Srednjem Istoku i Evropi”, govorio je Dr Luis Flešman Izvršni direktor savjeta Zajednica, Jevrejska federacija Palm Bič okruga.

Izložbu „Sinagoge u Vojvodini (kojih više nema) otvorio je g-din Goran Levi, predsjednik JO Novi Sad, a izložbu “Ljudi, Knjiga, Zemlja: 3500 godina povezanosti jevrejskog naroda sa Svetom zemljom” – koja govori o istoriji jevrejskog naroda, od samih početaka, od prvog Jevrejina Avrama do savremene države Izrael, otvorio g-din Jaša Alfandari, predsjednik JZCG. Izložba je rađena u ko-organizaciji UNESCO-a i “Centra Simon Vizental”.

Održan je i radni sastanka predsjednika Jevrejskih zajednica Jugo-istočne i Centralne Evrope.

Za dobro raspoloženje se pobrinuo klezmer bend iz Maribora.

Dragi naši, nadamo se da ste i ove godine bili zadovoljni gostoprimstvom Jevrejske zajednice Crne Gore, da vas je blizina našeg mora okrijepila i da ste pogled izbistrili njegovim plavetnilom i planinskim visinama, što će vam snažiti  duh do našeg sledećeg susreta, naredne godine.

 O "Maharu 2016"

 http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji-znaju-citati/teme/od-filozofa-maimonidesa-do-mahara-u-budvi/185412

http://eajc.org/page84/news55736.html

http://wsimag.com/economy-and-politics/21893-mahar-conference-in-budva

http://www.worldjewishcongress.org/en/news/more-than-400-jews-gather-in-montenegro-for-fourth-annual-mahar-conference-11-5-2016

http://blogs.timesofisrael.com/bringing-balkan-jews-together-in-montenegro