SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

IN MEMORIAM

In memoriam

 

Dvije nedjelje nakon što je pretrpio moždani udar, bivši predsjednik Izraela, dobitnik Nobelova nagrade za mir Šimon Peres, preminuo je prošle noći u 94.godini.

Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923.godine, a u Palestinu pod britanskim mandatom, se seli sa porodicom jedanaest godina kasnije. Odrastao je u Tel Avivu, gdje je pohađao srednju poljoprivrednu školu. Studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Peres je prvi Izraelac koji je bio premijer i deveti predsjednik Izraela. Bio je i lider izraelske Laburističke partije. Tokom političke karijere, duge sedam decenija, obavljao je gotovo sve najznačajnije funkcije u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i kao mirotvorac. Član Kneset-a – izraelskog parlamenata, bio je od 1959-2007.godine, kada je postao predsjednik. Dok je bio šef diplomatije, pomagao je u pregovorima o miru sa liderom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaserom Arafatom. Za ovaj sporazum je naredne godine dobio Nobelovu nagradu za mir, zajedno sa Arafatom i tadašnjim izraelskim predsjednikom vlade Jicakom Rabinom. Jedan od posljednjih preživjelih osnivaća modernog Izraela.

Peres je radio za Ben-Guriona, prvog izraelskog premijera i dao važan doprinos razvoju izraelske vojne moći, uključujući i nuklearni program. Nakon isteka mandata 2014.godine, i dalje je bio aktivan u Centru za mir koji nosi njegovo ime i zalaže se za koegzistenciju Jevreja i Arapa.

Komemorativnu sjednicu vlade povodom Peresove smrti će održati premijer Benjamin Netanjahu, na kojoj će, kako se očekuje prisustvovati mnogi međunarodni zvaničnici. Kovčeg sa Peresovim tijelom će u četvrtak biti izložen u Knesetu, izraelskom parlamentu, prije državne sahrane na nacionalnom groblju u Jerusalimu, u petak.

Jevreji širom svijeta žale zbog smrti voljenog bivšeg predsjednika Šimona Peresa.