SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

IN MEMORIAM

 

IN MEMORIAM

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, pisac, borac za ljudska prava i čovjek koji je preživio Holokaust, Eli Vizel (Elie Wiesel), umro je u subotu u 88. godini.

Rođen je 30. septembra, 1928. u Sigetu, u rumunskim Karpatima, od majke Sare i oca Sholma Vizela. Miran i stabilan život je prekinut nacističkom okupacijom. Sa cijelom porodicom deportovan je Aušvic, 1944.g., a kasnije u Buhenvald. Jedini je preživio holokaust.

Nakon rata je živio u Parizu. Pisao je opširno o svom zatočeništvu u nacističkim logorima. Njegovi memoari „Noć“ originalno napisani na jidišu, objavljeni su na francuskom jeziku 1958. godine, a dvije godine kasnije na engleskom jeziku.

U Americi, Vizel postaje istknuti predavač, govornik i aktivist-borac za ljudska prava. Učinio je mnogo, možda više nego svi ostali da se Holokaust i smrt miliona Jevreja, uključujući i njegovu porodicu, nikada ne zaboravi.

„Ne zatvarajte oči pred patnjom bilo kog naroda na svijetu, ne spavajte mirno ako je neki narod proganjan, ne spavajte mirno kada su ljudi gladni, bolesni i nema nikoga da im pomogne, ne spavajte ako je nekome potrebna vaša pomoć“ poručio je E.Vizel jasno i jednostavno.

Jevreji i ne-Jevreji širom svijeta žale zbog odlaska čovjeka koji je vjerovao u ljudsku dobrotu, čovjeka koji je bez sumnje bio jedan od većih jevrejskih učitelja i mislioca u poslednjih 100 godina. Negov odlazak ostavlje prazninu koja se teško može ispuniti, ali ostaje njegovo djelo koje će nastaviti da traje i nakon njegove smrti.

Vizel je sa suprugom, koja je takođe preživjela Holokaust, osnovao Fondaciju i Akademiju univerzalne kulture koje njeguju sjećanje na Holokaust i zagovara toleranciju.