SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Saopštenje - Ne smijemo dozvoliti relativizaciju Holokausta

Povodom dešavanja na nedavno održanoj tribini "Holokaust i sjećanja" na Festivalu tolerancije u organizaciji NVO 35 mm (članice Građanske alijanse), a na kojoj je od strane učesnika Borisa Raonića saopšteno "ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih Semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta možda i najveća u ovom vijeku..." predstavnici nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti zaštite ljudskih prava izražavaju jasan stav da je takav odnos prema zločinu i njegovim žrtvama, koje ujedno predstavljaju i manjinski narod u Crnoj Gori, nedopustiv. Takođe, izražavamo protest i žaljenje zbog neprimjerenih komentara prema Jevrejima koji su preplavili društvene mreže posljednjih dana, kao posljedica polemike koja je pokrenuta na ovoj tribini. Crna Gora teži multikulturalnosti, toleranciji i multietničkom skladu, a upravo su organizacije civilnog društva uložile i dalje ulažu velike napore u ovom procesu. Bez obzira na motive i namjere, javna polemika oko pitanja holokausta treba da bude pažljivo vođena uz korišćenje preciznih formulacija kojima se neće relativizovati zločin.

Holokaust se ne može poistovjetiti sa kršenjem ljudskih prava Palestinaca. Sistematsko istrebljivanje između 5 i 6 miliona Jevreja od strane nacističkog režima u Njemačkoj je genocid bez pandana u svjetskoj istoriji.

Podržavamo apele organizacija za ljudska prava da se kontuirano vodi dijalog o kršenjima ljudskih prava gdje god se ona dešavaju, ali ne na način koji vrijeđa bilo koje žrtve ili poništava dimenzije bilo kojeg zločina.

Goran Đurović, predstavnik nevladinih organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava u Savjetu RTCG

Ana Novaković, izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Daliborka Uljarević, Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO)

Zlatko Vujović, predsjednik UO Centra za monitoring i istraživanje (CEMI)