SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Čelnik Gradjanske Alijanske uvrijedio Jevreje na panelu "Holokaust i sjaćanje"

 Festival tolerancije iz Zagreba je nedavno gostovao u Podgorici, u KIC-u Budo Tomović. U okviru programa organizovana je panel diskusija „Holokaust i sjećanje“. Panelisti su bili: prof.dr Sonja Tomović-Šundić, dr Dragutin Papović, Jaša Alfandari, predsjednik JZCG, Milika Pavlović, publicista, Nataša Raonić, novinarka RTCG i Boris Raonić, iz NVO Građanska Alijansa.

Govoriti o Holokausti i nakon 70 godina budi bol i strepnju, a posebno kod onih koji su veliki dio svojih porodica izgubili u ovom do tada nezapamćenom pogromu. Izlaganje na ovu temu je teklo mirno, tonom kakav i dolikuje, sa pijetetom prema milionskim žrtvama.

Gospodin iz Građanske Alijanse je izrazio želju da govori kao zadnji, što naravno nije uzgledalo nimalo čudno. Ali odmah nakon nekoliko rečenica u koje je stalo njegovo mišljenje o predmetnoj temi, gdje je konstatovao da je istorija jasna i da Jevreji jesu bili najveće žrtve holokausta, prešao je, na temu koja nije bila na programu. Dešavanje na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda (a nauči nas da nijesu samo Jevreji semitski narod) je neka nova vrsta holokausta protiv tih nekih drugih semitskih naroda, možda i najveća u ovom vijeku, bile su njegove rijeći, nakon kojih, moderator, Milan Radović, nije reagovao, što mu je bila dužnost.

„Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba da svi kažemo, svi da pogledamo. Možda to nekom i ne prije“, bile su njegove riječi, nakon kojih je Alfandari prokomenterisao da Raonićeva priča nije tema diskusije. „Tema je holokaust, a ne Izrael, Palestinci i šta se dešava u Izraelu. I nećemo mijenjati jedno za drugo.“ Naučite prvo dobro temu i nemojte površno da govorite.“

Nakon svega ovoga i komentara gospodina Raonića da mu nije jasno čime je mogao izazvati ovakvu reakciju g-dina Alfandarija, a tako su reagovali mnogi, možemo slobodno reći sve relevantne institucije u Crnoj Gori i šire, kao i građani, može se zaključiti da je Raonić došao spreman i sa namjerom da ovaj lijepo zamišljeni panel pretvori u nemio događaj za koji će, sigurni smo snositi posljedice. Ovaj skandal je bio potpuno neočekivan u Crnoj Gori, jer kako reče g-din Alfandari: „Ovakvo iskustvo nijesam imao ni u Njemačkoj, a tamo sam imao posljednji panel.“

Jevrejska zajednica Crne Gore je u svakom trenutku spremna da uzme učešće u razgovoru na bilo koju temu, uključujući i ovu koju je Raonić samoinicijativno pokrenuo iz samo njemu znanih razloga, u okviru teme gdje joj nije bilo mjesto, i prosto jer se holokaust ne smije i ne može miješati ni sa čim drugim.

O ovom za nas nemilom događaju obaviještene su sve relevantne institucije širom svijeta.